Setup Menus in Admin Panel

Aitologia Koulutuskeskus

Aliarvostettu terveyspommi

Monille terveys on erittäin tärkeää. Liikunnan harrastaminen ja terveellinen ruokavalio ovat hyvin suosittuja, mutta onnellisuuden roolista puhutaan kuitenkin harmillisen harvoin.

Kun optimistit väittävät, että elämänasenteensa ansiosta heidän terveytensä on parantunut, onko se tarua vai totta? Eikö tämä havainto johdu vain siitä, että he näkevät kaiken positiivisessa valossa?

Muutama hyvin tunnettu tutkimus on näyttänyt elämänasenteen merkittävät vaikutukset terveydentilaan. Esim. tutkija Sheldon Cohen on suorittanut tutkimuksensa hotellissa, kontrolloidussa ympäristössä (mm. ilman laatu, ruokavalio ja liikkuminen). Hän on tutkinut ihmisten terveydentilaa perusteellisesti ennen tutkimuksen aloittamista kiinnittäen huomiota myös onnellisuuteen ja positiivisuuteen. Tämän jälkeen kaikki tutkittavat infektoitiin flunssaa aiheuttavalla rinoviruksella. Ryhmän terveydentilaa seurattiin tarkasti joka päivä. Cohen totesi, että ne, joilla positiivisten tunteiden pistemäärä oli korkeampi, sairastuivat flunssaan harvemmin. Ja ihmiset jotka sairastuivat, saivat vähemmän oireita. Onnellisemmat saivat lievempiä oireita myös objektiivisesti mitattuna (eritteiden määrä jne). Johtopäätöksenä voi todeta, että optimistit ovat todellakin terveempiä.

Tunteemme vaikuttavat terveydentilaan sekä positiivisella, että negatiivisella tavalla. Ne vaikuttavat autonomiseen hermostoon (eli tahdosta riippumattomaan hermostoon joka vaikuttaa mm. elinten lihaksistoon, sydämeen sekä rauhasten eritykseen). Elämänasenteellamme ja tunnetaidoillamme (taidoilla tunnistaa ns. negatiiviset tunteet ja reagoida niihin rakentavasti) on merkittävä vaikutus terveydentilaamme ja elinikäämme.

Monet, mm. René Descartes, ovat pitäneet mieltä ja kehoa erillisinä kokonaisuuksina, mutta nykytieteen valossa tämä ei pidä paikkaansa. Keho vaikuttaa mieleen ja mieli vaikuttaa kehoon.

Kuten liikunnan harrastamisella ja terveellisellä ruokavaliolla, myös onnellisuudella ja positiivisen elämänasenteen hankkimisella on avainasema terveyden säilyttämisessä ja eliniän pidentämisessä. Ja nämä taidot ovat toistaiseksi olleet aliarvostettuja. Taitojen oppiminen vie kyllä aikansa, mutta prosessi on hyvin mielenkiintoinen ja sen vaikutus elämään on hyvin moniulotteinen. Liikunnasta ja ruokavaliosta poiketen, vaikka hankkisit onnentaitoja vain omaan käyttöön, niillä on kuitenkin suora positiivinen vaikutus myös läheisiin ja työpaikkaan.

22/11/2014

0 vastausta artikkeliin "Aliarvostettu terveyspommi"

Jätä kommentti

© Aitologia Koulutuskeskus · kaikki oikeudet pidätetään