Setup Menus in Admin Panel

Aitologia Koulutuskeskus

Mikä ihmeen aitologia?

Aitologia sana koostuu kahdesta sanasta: aito ja logia (=oppi). Eli nimenmukaisesti aitologia on oppi siitä, miten olla ”aito oma itsensä”. Haluamme tarjota tavallisille ihmisille laadukasta koulutusta, jonka avulla voi parantaa tyytyväisyyttä omaan elämään ja kokea olevansa turvallisesti ja vapaasti aito oma itsensä.

Ihmisen sielun liikkeitä ja salaisuuksia on tutkittu jo tuhansia vuosia ja moderni psykologia kehittää koko ajan uusia menetelmiä ja jalostaa muinaisia viisauksia. Tähän asti ”aitologiset” koulutukset ovat kuitenkin olleet vain harvojen etua. Ihmiset ovat oppineet hyödyllisiä onnen- ja itsensä hyväksymisen ja ilmaisemisen taitoja vain joko ammatillisessa koulutuksessa tai ajauduttuaan ensin uupumustiloihin ja kamppailuun ahdistuksen tai masennuksen kanssa ja näin päätyneet omaan psykoterapiaan.

Nyt haluamme opettaa psykologista perustietoa ja taitoja kaikille halukkaille. Samalla uskomme, että tämän tiedon avulla pystytään ennalta ehkäisemään psyykkistä kärsimystä ja – mikä tärkeitä – parantamaan tavallisten kansalaisten elämänlaatua ja tyytyväisyyttä.

Nykyään yhä useampi ihminen voi psyykkisesti huonosti. Joka viides suomalainen syö mielialalääkkeitä ja n. 50% avioliittoista päättyy avioeroon. Toisaalta on kehitetty hyviä ja tutkittuja menetelmiä, joiden avulla ihminen voi rikastuttaa omaa elämäänsä ja löytää tyytyväisyyttä ja onnellisuutta.

Miksi juuri nyt tarvitaan koulutusta olemaan aito ja onnellinen? Tämänhän pitäisi olla synnynnäinen lahja ja itsestään selvä asia. Näin tavallaan onkin sillä lapsi, joka syntyy tähän maailmaan, osaa olla aito, nauttia tästä hetkestä ja olla onnellinen. Monesti kuitenkin menetämme tämän taidon kasvatuksen ja vastoinkäymisten myötä. Lapselle viestitään toistuvasti, ettei tiettyjä asioita saa sanoa ääneen, ei ole lupa tuntea tiettyjä tunteita, ei saa käyttäytyä tietyllä tavalla jne. Ajan myötä syntyy monimutkainen rakennelma joskus hyödyllisiä ja joskus psyykkeelle vahingollisia sääntöjä siitä, miten meidän kuuluu olla. Tiedämme, missä tilanteessa ”pitää” tuntea tietyntyyppisiä tunteita. Meille opetetaan, ettei tietyissä tilanteissa saa olla avoin ja utelias tai näyttää, että pelkää tai on hauras ja herkkä. Lopputuloksena voi kehittyä ihminen, joka ajattelee yhtä, tuntee ja tekee toista ja puhuu kolmatta. Syntyy tulkintoja tulkintojen perään, erilaisia rooleja ja kohta koko elämä onkuin iso teatteriesitys. Emme enää tiedä, mikä on esiintymistä ja mikä on aitoa. Ristiriitaisten roolien ja tunteiden viidakossa on helppo eksyä, ahdistua tai masentua.

Usein ihmiselle kuitenkin syntyy tarve vapautua Elämän Automaatista ja löytää uudelleen aito oma itsensä. Haluamme oppia hyväksymään itsemme ja ilmaisemaan itseämme avoimesti kunnioittaen sekä omia että toisten tarpeita. Kun syntyy hyväksyvä kosketus siihen, mitä me aidosti olemme ja tarvitsemme, niin samalla lisääntyy itseymmärrys ja myötätunto toisia kohtaan.

Kun olemme itse aidosti ja hyväksyen läsnä ja tunnistamme keitä olemme, niin on helpompaa olla aidosti myös vuorovaikutuksessa muihin ihmisiin. Yleensä ihmiset aistivat aitouden. Näin tyytyväisyytemme elämään kasvaa; meidän ei enää tarvitse esittää mitään ja energiaa vapautuu omien tarpeiden ja arvojen mukaiseen hyvään elämään.

Jotta voisimme olla oma aito itsemme, tarvitsemme rohkeutta, havainnointikykyä, myötätuntoa, tunteiden säätelyä, tietoisen läsnäolon taitoa ja kykyä rakentavaan vuorovaikutukseen.

Haluamme tietää, millainen aito minämme on. Tähän tarvitaan tietoisuustaitoja eli hyväksyvää itsemme havainnointia hetki hetkeltä. Tunnistaessamme oman aidon itsemme tarvitsemme sen jälkeen myös rakentavia vuorovaikutustaitoja. Voimme oppia ilmaisemaan ajatuksiamme, tunteitamme ja tahtomistamme taitavan terveellisesti. Meillä on tarvetta myös pohtia omia arvojamme, jotta löytäisimme elämälle suunnan ja merkitsen. Silloin elämästä tulee rikkaampaa, elinvoimaisempaa ja tunnemme entistä enemmän olevamme osa hyvää elämää.

Aitologia on tie itsensä löytämisestä itsensä hyväksymiseen ja itsensä hyväksymisestä itsen ilmaisemiseen ja elämäntarkoituksemme toteuttamiseen.

Tervetuloa mielenkiintoiselle ja antoisalle matkalle itsesi tuntemiseen, hyväksymiseen, kehittämiseen sekä kestävän onnen löytämiseen!

06/04/2014

0 vastausta artikkeliin "Mikä ihmeen aitologia?"

Jätä kommentti

© Aitologia Koulutuskeskus · kaikki oikeudet pidätetään